+48V-os fantomtáplálású mikrofon

 

 

 Az ábrán látható elektret mikrofon nem igényel külön elemet a működéséhez, a keverőpult +48V-os u.n. fantomtápfeszültségéről működik. Egy trükkös megoldásnak köszönhetően igen jó kivezérelhetőséggel rendelkezi, 100dB-es hangnyomás felett is lineáris marad az átvitele.

Az R1,R2 a tápot vezeti a C1 kondenzátorba. A párhuzamos ZD1 Zener-dióda a tápfeszültséget maximálja 12-13V-ban. (Ezért elég a C1-nek 16V-os...) Ez a tápfeszültség azonban még sok zajt tartalmaz a Zener-dióda miatt, ezért kell a R3-C3 szűrőkör.

A C2 szerepe a C3 nagyfrekvenciás viselkedésének javítása.

A M1 egy átalakított elektret mikrofon kapszula.

Az 1-es kivezetés az eredeti kimenete, a 2-es az eredetin a testre volt kötve,(ez lett elvágva) a 3-as kivezetés pedig a kapszula fém háza. A gyakorlatban célszerű olyan mikrofonkapszulát keresni, amelynek a testkivezetése (3-as) könnyen elkészíthető.

Az R4, R5 ellenállás változtatásával lehet beállítani a jó kivezérelhetőséget. (Az ellenállásokon kb. 2-3 V-os feszültség essen)

A ZD2, ZD3 szerepe a védelem a ellentétes polaritástól (ez azonnal kinyírja a mikrofont)

A C4 és C5-el párhuzamos - a listában C6 és C7 jelű kondezátorok - szerepe a már említett nagyfrekvenciás jelátvitel javítása.

A C4, C5 helyén legalább 50V-os példányokat alkalmazzunk, és figyeljünk a helyes polaritásra.

(a kondezátor “fekete” fegyverzete a negatív)

Kapcsolási rajz letöltése

 

<<<előző oldal