Sidlovics József

 

A család

A család származása ismeretlen, a név alapján horvát származású. De a lengyelek ismernek egy Jozef Sidlovic nevű lengyel szabadsághőst, még a XIX. századból. Egy biztos, a családi fészek Tállya.

 

A mérnök

Mérnökként az Uvatervnél dolgozott. A szállítópályák osztályon dolgozott, kötélpályákkal, szállítóberendezésekkel foglalkozott. A híres Pattantyús lexikon 6. kötetében ő írta a kötélpályák védőberendezéseiről szóló részt. Nevéhez fűződik a budapesti Libegő tervezése. Ezen kívül részt vett az Erzsébet híd újjáépítésében, valamint a Metróvonalak tervezésében.

A Budavári Sikló tervdokumentációját elkészítette, és ingyen felajánlotta a tervezési munkáját - de ez a felújítás sajnos csak halála után kezdődött meg.

A kétkezi munkát sosem vetette meg, a munkásokkal, bányászokkal igen baráti viszonyban volt. Akárcsak beosztottaival, aki igen szerették, születés és névnapja az egész Uvaterveben ünnep volt. Egyik munkatársa rendszeresen kis versikéket írt ezen alkalmakra. Egyet itt olvashat.

 

A hazafi

A II. világháború alatt Sopronban szolgált katonaként. Késöbbi tevékenysége ismeretlen, de jó barátja Kőszelyi József a híres Hunyadi páncélosoknál szolgált, és nem kizárt, hogy önkéntesként részt vett több ütközetben.

1956 után a Márciusban Újra Kezdjük mozgalom is az Uvatervből indult ki, és a röplapokat az ott dolgozók készítették a legnagyobb titokban. Erre csak 1990-es évek közepén, egy volt titkárnő visszaemlékezéseiből derült fény.

 

Bár Budapesten élt és dolgozott, szülőfaluját, Tállyát sohasem felejtette el. Nem telt el úgy hónap, hogy Tállyára nem látogatott volna.

Budapest mellett, Százhalombattához közel Dunafüreden vásárolt telkeket, itt hétvégi házat épített. (jelenleg itt élek) Többek között az említett Kőszelyi József is itt vásárolt telket az ő rábeszélésére. 

Sajnos az 1989-es „rendszerváltozást” nem élhette meg, mivel 1986-ban, Tállyán, a borospince előtt rosszul lett, és meghalt.

 

 

Főoldalra